top of page
  • Foto van schrijverIsabelle Bombeke

Moeiteloosheid

Wat vind jij fantastisch om te doen op het werk?


En wat vind jij fantastisch om te doen in je persoonlijk leven?


Twee vragen die je meteen op het spoor brengen van “natural giving”. Dat is een concept van Marshall Rosenberg, de grondlegger van verbindende communicatie. Hij pleit voor een leven waarin we alleen maar geven vanuit goesting, overvloed en moeiteloosheid.


Moeiteloosheid?! Maar ik moet zoveel dingen van mijn omgeving, de maatschappij, mijn baas… Het is een motto dat ik ook goed ken. “Soms moet je al eens iets tegen je goesting doen” zei mijn mama vroeger. Vooral als ze me probeerde te motiveren om mijn kamer op te ruimen 😊.


Rosenberg gaat hier dus radicaal tegen in. En ja, ik begrijp het, je wil de realiteit niet uit het oog verliezen. Je wil je baas, je ouders, je partner en je kinderen niet teleurstellen omdat jij vanaf nu beslist hebt enkel nog te doen waar je zin in hebt. Het lijkt je misschien niet zo realistisch.


Maar laat het ons dan minstens als gedachte-experiment even proberen. Wat zou je doen als je beslist had om alleen nog maar te doen waar je zin in had? En dan spreek ik niet enkel over terrasjes of op vakantie gaan. Waar zou je je hart écht aan ophalen?


Zou je voortdurend kokkerellen? Zou je je vrienden helpen hun huis opgeruimd krijgen? Zou je je verdiepen in het leven van filosofen? Zou je vrijwilliger worden om de financiën van een vzw op orde te zetten?


Als je hier een antwoord op hebt, heb je meteen een aanknopingspunt gevonden om je talenten te ontdekken. En het is zo cruciaal om die (zo veel als mogelijk) te benutten in je werk en je leven.


Waarom? Omdat “natural giving” ons gelukkig maakt. Volgens een onderzoek van de Gallup Organisation zijn er op dit moment 10 procent mensen in West-Europa die een volmondig “ja” antwoorden op de vraag of ze gelukkig zijn in hun werk. Tien procent?! Hoog tijd dus om ons weer te verbinden met wat ons echt gelukkig maakt; het inzetten van onze talenten en sterke punten. Daar hebben wijzelf én onze omgeving het meeste baat bij.


icoonwit.png

LAAT JE JE GRAAG INSPIREREN?

Vul je e-mailadres in en ontvang wekelijks inspiratie in je mailbox! 

bottom of page